Visits

Katalyse en gaschromatografie in de klas

Net als veel andere thema’s uit de scheikunde blijft katalyse voor leerlingen vaak een ongrijpbaar begrip tot ze er zelf mee aan de slag gaan. Hierdoor blijft het belang van katalysatoren voor een duurzamere chemische industrie onderbelicht, terwijl ook in toekomst van de chemie er een belangrijke rol is weggelegd voor innovatie op het gebied van katalyse.

Het departement scheikunde van de Universiteit Utrecht heeft samen met MCEC de krachten gebundeld en een rondreizend practicum ontwikkeld voor 5/6 VWO waarbij leerlingen zelf het principe van katalyse kunnen ontdekken in de klas.

Aan de hand van een lesbrief bereiden de leerlingen zich voor op het practicum. De lesbrief is ontwikkeld door Joris Schouten (educatief auteur en docent) in samenwerking met Laurens Mandemakers (PhD onderzoeker werkzaam bij MCEC en onderzoeksgroep Anorganische Chemie en Katalyse ).

Meer informatie over het practicum, de lesopzet en reacties van leerlingen lees je hier.

Interesse? Voor boekingen of vragen, neem contact op met Paulien van Bentum: 030-2537659 / science.vwo.chem@uu.nl

 Gastles

Waarom is de lucht blauw?
Hoe komen we aan energie van de zon?
Waarom is turbulentie zo gevaarlijk voor een space shuttle?
En is er eigenlijk ook scheikunde op andere planeten?

Wil je je leerlingen eens een andere kant van scheikunde en natuurkunde laten zien?

Nodig dan één van de jonge onderzoekers van MCEC uit voor een gastles!

Onze PhD-studenten vertellen graag over hun onderzoek: over katalyse, of over hoe je van oud hout een nieuw plastic flesje maakt. Maar ook over hun leven als wetenschapper: wat je met een studie scheikunde of natuurkunde kunt worden, later, en hoe het dagelijks leven van een promovendus eruitziet.

De PhD’s van MCEC, die van over de hele wereld komen, werken bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de Universiteit van Twente (UT) en de Universiteit Utrecht (UU). De lessen kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven worden.

Een gastles is gratis, wordt in overleg met jou als docent ingericht en biedt je leerlingen een geheel nieuwe kijk op de wereld – en de mogelijkheden – van de exacte wetenschap.

Geïnteresseerd? Vragen? Opmerkingen? We horen het graag!

Aan deze pagina wordt nog gewerkt. Binnenkort vind je hier een overzicht van alle MCEC PhDs die je kunt vragen voor een gastles. Wil je op de hoogte blijven, abonneer je dan op onze nieuwsbrief.