Hong Kong

“En, wat voor reizen staan er binnenkort op het programma?” Altijd als ik mijn ouders zie, vragen ze dat. Ga ik dan zo vaak op vakantie? Nou nee… maar ik reis wel de hele wereld over. Vandaag wil ik het daarom met jullie hebben over die leuke bijkomstigheid van het vak van onderzoeker: tripjes naar het buitenland.

Eerst een disclaimer: die tripjes zijn serieuze werkaangelegenheden. Je moet het niet zien als een vakantie. Je gaat voor een conferentie of voor een meeting of voor metingen bij een superingewikkelde opstelling die niet in Nederland beschikbaar is. Je bent de hele dag bezig met praten en luisteren en kijken en vragen stellen, en daar ben je ’s avonds zo moe van dat je vaak niet eens meer je hotelkamer uit komt.

Maar, als je er tóch moet zijn voor werk, kun je er natuurlijk net zo goed een paar extra (werkvrije) dagen aan vastplakken! Zo ging dat ook bij mijn laatste reis naar Hong Kong.

Serious Business

Het begon allemaal toen mijn baas, de professor, vertelde dat hij naar Hong Kong ging voor een conferentie over ‘Luminescence, Spectroscopy and Applications’.

“Maar ik gebruik ook spectroscopie om de temperatuursafhankelijke luminescentie te meten”, zei ik. “En die spectroscopie en dat temperatuursafhankelijke wil ik als applicatie gebruiken om de temperatuur te meten in systemen!” Ding ding ding! Drie keer raak. En zo zat ik op 25 november met nog drie andere promovendi in het vliegtuig.

Die tijd in Hong Kong valt op te delen in twee stukken: ‘Crazy Happy Fun Time’ en ‘Serious Business’. We zijn uiteindelijk acht volle dagen in Hong Kong geweest. De conferentie was slechts vier dagen, we hadden het dus mooi fiftyfifty verdeeld.

De ‘Serious Business’ is supergaaf, maar wel zwaar. Op de conferentie was zo’n 500-1000 man (ik heb ze niet geteld) aanwezig en daarvan gaven er 80 een praatje (en dan waren er ook nog ongeveer 100 posters). Genoeg om naar te luisteren en om naar te kijken dus. Het programma was dan ook die hard van 9.00 uur tot 20.00 uur. Tel daar een jetlag bij op en je moet toch wel echt je best doen om alles goed mee te krijgen.

Night market

Zenuwachtig

Er waren twee dingen waar ik van tevoren tegenop zag: presenteren en netwerken. Presenteren vind ik altijd superspannend. Je staat daar in de spotlight en mag dan in 10 minuten minstens een half jaar aan onderzoek uitleggen en dan het liefst ook nog op een duidelijke manier! Probeer dan maar eens niet te gaan stotteren of hakkelen, of heel erg te gaan zweten onder die warme lampen! Gelukkig ging het net als altijd: ik was zenuwachtig, maar toen ik eenmaal bezig was, vloog de tijd zo voorbij.

Netwerken klinkt als iets heel officieels. Je moet met de juiste mensen praten en hun de juiste vragen stellen, en jezelf ook nog zien te ‘verkopen’. Maar in Hong Kong bleek het gewoon een fancy term voor gezellig doen: een drankje drinken en ondertussen kletsen over wetenschap, of juist niet-wetenschap; één onderzoeker uit Spanje kon ik mooi meteen vragen wat de plekjes waren die ik moest bezoeken in Barcelona op mijn volgende vakantie. Diezelfde persoon had daarnaast zelf ook een leuk praatje gegeven over het manipuleren van deeltjes met een laser en het bekijken van luminescentie in het menselijk lichaam, zogenaamde bio-imaging. Voor ik het wist waren we aan het praten over hoe we onze onderzoeken konden gaan combineren en op die manier kunnen gaan controleren of iemand koorts heeft.

Crazy Happy Fun Time

De andere vier dagen was het tijd voor ‘Crazy Happy Fun Time’ en ben ik met mijn collega’s Hong Kong zelf in geweest. Om te kijken wat er allemaal te doen was in de stad, zijn we de berg op gegaan. Als je daar staat, is het duidelijk dat Hong Kong heel erg klein is (het ligt ingesloten tussen de bergen, in een baai), maar dat er wel heel veel mensen wonen. Dat betekent dat je niet echt een andere kant op kan bouwen dan naar boven. De hoge gebouwen in combinatie met de baai en haven zijn al een reden op zich om Hong Kong een keer te bezoeken!

Uitzicht over Hong Kong vanaf de berg, tenminste, als er niet vier mensen in de weg staan…

Gadgets

Verder heeft mijn baas een ontdekking gedaan op de ‘Temple Street Night Market’ die hij graag met ons wilde delen en ik dus op mijn beurt weer met jullie. De ‘Temple Street Night Market’ is een avondmarkt op Temple Street (goed gekozen naam) en daar verkopen ze allerlei gadgets (lees: troep). Nu werken wij met licht, zoals je weet, dus zijn we even gestopt bij het kraampje dat laser pointers verkoopt. En die dingen hadden best wat vermogen… Ter idee: de max voor laser gadgets in Nederland is 5 milliwatt (mW). De laserpointers daar? Die waren 10.000 mW.

Ja, dat lees je goed, er werden lasers verkocht van 2000 keer het maximale toegestane vermogen in Nederland. Dat zijn gewoon wapens!

Dus uiteraard zijn we ermee gaan spelen. 😉

Misschien dat we binnenkort een videoserie kunnen maken met experimenten die je met zo’n laser kunt doen. Ik zou bijvoorbeeld een kampvuur kunnen starten met zo’n laser of theewater aan de kook kunnen  brengen. Mocht je zelf nog leuke ideeën hebben, laat het me hieronder weten in de comments. Wellicht zie je jouw idee binnenkort hier terug.

 

Anyways, ik denk dat het wel weer genoeg materiaal is voor vandaag. Tijd voor wat experimentjes met een laser!

Cheers,
Robin


Heb jij een vraag voor Robin, of een leuk idee voor een extreme laser-experiment? Vertel het hem hieronder in de comments of mail naar r.g.geitenbeek [apestaartje] uu.nl!