Campusdagen

Begin dit jaar gaven MCEC PhDs Roderigh Rohling en Katarina Stanciakova les aan ambitieuze scholieren van het U-Talentprogramma. Deze ‘campusdagen’, op 29 januari en 12 februari 2018, bestonden uit practica, hoorcolleges en eindopdrachten. De leerlingen bereidden zich voor met een presentatie en kregen tussendoor huiswerk mee. We vroegen deelnemers Simone, Anna en Lizanne naar hun ervaringen.

“Ik verheug me er nu al op om volgend jaar te gaan studeren.”

Simone (17), 6 gymnasium
Favoriete vak: alle bètavakken, maar met name biologie en natuurkunde
Hoopt straks: Geneeskunde te kunnen gaan studeren aan de Universiteit Leiden, met daarna een specialisatie tot chirurg

“Gewoon lekker aan de slag in een universitair laboratorium was wat ik uiteindelijk het leukst vond. Zien wat de reacties zijn als je een bepaalde stap uitvoert, de verschillende mogelijkheden daarbij, elke keer weer afwachten of het lukt… […] Ik verheug me er nu al op om volgend jaar te gaan studeren.”
Lees Simones volledige reactie

Anna (17), 6 gymnasium
Favoriete vakken: biologie en scheikunde
Gaat hierna: Molecular Life Science studeren aan de Universiteit Utrecht

“Bij het eerste practicum mochten we ons eigen zeoliet maken. In het tweede practicum gingen we aan de slag met het bepalen van de si/al ratio. Ik heb veel geleerd over wat zeolieten zijn en voor welke doeleinden ze gebruikt worden. Het was erg interessant om van experts op dat gebied les te krijgen; zij weten toch net wat meer dan de docenten op school.”
Lees Anna’s volledige reactie

Lizanne (18), 6 gymnasium
Favoriete vak: wiskunde
Zal volgend jaar: starten met de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica aan de Universiteit Utrecht

“De lessen waren heel interessant en duidelijk, en ze sloten inhoudelijk goed op elkaar aan. Daardoor waren de proeven in het lab ook zo leuk om te doen; ik wist wat ik deed en ik begreep waar ik mee bezig was. […] Via U-talent, open dagen en proefstudeerdagen ben ik al vaker op de universiteit geweest, wat ik altijd erg leuk vond. De sfeer is heel plezierig. ”
Lees Lizannes volledige reactie

“Ik heb het ervaren als een ontdekkingstocht waarin ik hen mocht meevoeren.”

Roderigh (27), vierdejaars PhD in lab. Inorganic Materials Chemistry (TU/e)
Favoriete middelbare-schoolvakken: scheikunde en geschiedenis
Wil later graag: betrokken blijven bij onderzoek, in samenwerking met (en/of door het aansturen van) onderzoekers. Of, specifieker: vanuit fundamentele studies naar trends en relaties begrip krijgen van zeoliet-gebaseerde katalyse, om zo een coherente theorie te kunnen formuleren over de werking van deze klasse van katalysatoren

“Als promovendus aan de TU/e heb ik bijgedragen aan het ontwikkelen van de module. Daarnaast gaf ik een lezing op de eerste moduledag, hielp ik bij de klassikale zelfstudie van een reactiemechanisme en was ik aanwezig bij de groepsvoordrachten over vooraf geselecteerde zeoliet-gerelateerde onderwerpen. Het was voor mij een zeer geslaagde dag. Deze positieve ervaring werd vooral mogelijk gemaakt door de leergierigheid en het enthousiasme van de leerlingen. Het was motiverend om te zien hoe de leerlingen geboeid werden door de voor hen onbekende discipline van zeolieten en zeoliet-gebaseerde katalyse. Ik heb het ervaren als een ontdekkingstocht waarin ik hen mocht meevoeren.”

Katarina (27), derdejaars PhD in Inorganic Chemistry and Catalysis aan UU
Favoriete middelbare-schoolvakken: wiskunde, natuurkunde en biologie
Wil hierna: graag in de wetenschap blijven werken

“I love doing research. The university environment gives me an opportunity to transfer my knowledge further, to younger students for example; something I enjoy very much. As a PhD student and member of the MCEC community, I helped to design the program for this two-day module. It was a great pleasure for me to collaborate with high school teachers and I believe we prepared an exciting program for students. In addition, during the second day, I presented a lecture on challenges in zeolite-based biomass conversion. Teaching is always challenging, but to explain the scope of my every-day work to high school students was something completely new to me. However, it was a very nice experience and I was impressed by the knowledge and abilities of the students, who had to handle so much new information during these two days. I am definitely interested to be part of this module in the future as well.”